IJsland

Hike naar de Bruarfoss waterval: Alles wat je moet weten

Hike naar de Bruarfoss waterval - Alles wat je moet weten

Op zoek naar een onvergetelijke wandelervaring in de adembenemende natuur van IJsland? Dan is een wandeling naar Bruarfoss een must. Deze prachtige waterval in de Golden Circle staat bekend om zijn kenmerkende blauwe kleur en is een populaire bestemming voor wandelaars. De waterval is een van de minder bekende watervallen van het land, maar dat maakt hem juist zo bijzonder. Bruarfoss staat bekend om zijn kristalheldere blauwe water en wordt beschouwd als een van de mooiste watervallen van IJsland. Je moet er alleen eerst naartoe hiken.

Waar ligt Bruarfoss?

Bruarfoss ligt in het zuidwesten van IJsland, vlakbij de Golden Circle-route. Om de waterval te bereiken, moet je een korte wandeling maken door een prachtig landschap. De afgelegen locatie van Bruarfoss draagt ​​bij aan de ongerepte schoonheid van het gebied, waardoor het een perfecte bestemming is voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Route-Golden-Circle-IJsland-Reis365

Waarom wandelen naar Bruarfoss?

Wandelen naar Bruarfoss is een unieke ervaring die je niet mag missen als je IJsland bezoekt. Op weg naar Brualfoss wandel je namelijk langs de Brúará-rivier richting Bruarfoss. Onderweg kom je al twee watervallen tegen. En op het einde krijg je dan het prachtige toetje: de kenmerkende blauwe waterval Bruarfoss. Daar is ook een handig bruggetje, zodat je dichtbij de waterval kan komen.

Bruarfoss hike bruggetje

Bruarfoss staat bekend om zijn opvallende blauwe kleur die wordt veroorzaakt door het gesmolten water dat door de lavavelden stroomt. Het contrast tussen de blauwe zee en de omliggende natuur is werkelijk betoverend en zorgt voor prachtige foto’s.

Hoogte

5 meter

Ligging

Zuid IJsland

Bereikbaarheid

Hike van 6,6km.

Hoe lang duurt de wandeling naar Bruarfoss?

De wandelroute naar Bruarfoss begint op een parkeerplaats bij de rivier de Bruara. Parkeren is gratis en er is plek voor zo’n 20 auto’s. Volg vanaf daar gemarkeerde wandelpaden door het prachtige landschap. In het begin van de route is het nog niet zo spannend, maar het wordt al snel mooier.

De wandeling duurt ongeveer 1,5-2 uur, afhankelijk van tempo en omstandigheden. In totaal wandel je 6,6km (heen en terug). Onderweg moet je een kleine rivier oversteken. Wees er dus op voorbereid dat je schoenen nat worden.

Waterval Midfoss onderweg hike naar Bruarfoss

Op weg naar Bruarfoss tref je 2 watervallen

Langs het wandelpad naar de Brúarfoss-waterval kom je nog twee andere watervallen tegen. Halverwege het pad bevindt zich de Hlauptungfoss-waterval, een kleine, maar betoverende waterval waar het schitterende blauwe water enkele meters naar beneden stroomt tussen de bruine rotsen. Na een paar minuten wandelen bereik je de tweede waterval, de Midfoss-waterval, waar het water in kleine trapjes naar beneden kabbelt. Het zijn wel ideale stops om even uit te rusten tijdens je hike en te genieten van deze krachtige, kleine watervallen.

Vanaf de Midfoss-waterval is het niet ver meer tot je bij de Brúarfoss bent, maar voordat je daar aankomt, moet je nog een stevige klim maken. Eenmaal bij de Brúarfoss aangekomen, kun je via een brug over de rivier wandelen. Vanaf de brug heb je een perfect uitzicht op de waterval en kun je prachtige foto’s maken.

Korte route naar Bruarfoss

Er ligt ook een parking dichtbij Bruarfoss. Dit pad is onverhard. Persoonlijk heb ik de hike gedaan, dus ik kan niet uit ervaring spreken over deze route. Heb je minder tijd en een geschikte huurauto? Dan kan dit een mooi alternatief zijn voor de hike.

Let op weersomstandigheden hike bruarfoss

Let op de weersomstandigheden!

Het weer in IJsland kan onvoorspelbaar zijn, dus houd rekening met de weersomstandigheden. Zeker als je deze hike wilt maken, want je loopt over een onverharde weg richting de waterval. Wanneer het veel geregend heeft, ligt er veel modder (zie mijn foto hieronder, dit was circa 300 meter van de route). Verder loop je langs de rivier op een relatief harde ondergrond.

Heeft het dagenlang geregend? Dan is deze hike wellicht niet aan te raden. Gelukkig zit je in de Golden Circle waar nog voldoende te zien is!

Gerelateerde berichten
IJsland

Seljalandsfoss: IJslandse waterval waar je achterlangs kunt lopen

Hoe heet die waterval waar je achterlangs kunt lopen? Nou, dat is dus Seljalandsfoss. Prachtige…
Lees verder
IJsland

Naar IJsland in september of oktober? Dit moet je weten!

Is IJsland goed te doen in september en oktober? Jazeker! Niet alleen is je reis een stuk goedkoper…
Lees verder
IJsland

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen!

Welkom bij het betoverende Krýsuvík en de Seltún Hot Springs, waar je kan kennismaken met het…
Lees verder