IJsland

Is IJsland duur? Tips om geld te besparen

IJsland is een prachtig land met veel te bieden aan reizigers, maar het staat er ook om bekend dat het een duur land is. In dit artikel gaan we in op de vraag of IJsland duur is en geven we je tips om geld te besparen op je reis naar IJsland.

Waarom is IJsland duur?

Er zijn verschillende redenen waarom IJsland een duur land is. Ten eerste is het een afgelegen eiland in de Atlantische Oceaan, wat betekent dat de importkosten hoog zijn. Ten tweede is het levensonderhoud in IJsland hoog, omdat de lonen en belastingen hoog zijn. Ten derde is de IJslandse kroon een sterke valuta, wat betekent dat je minder voor je geld krijgt als je uit het buitenland komt.

Is IJsland duurder dan Nederland?

IJsland is iets duurder dan Nederland. De prijzen voor accommodatie, eten en drinken liggen gemiddeld 10-20% hoger in IJsland. Activiteiten, zoals excursies en het huren van een auto, zijn vaak nog duurder.

Hoe kun je geld besparen op je reis naar IJsland? 13 tips!

Er zijn verschillende manieren om geld te besparen op je reis naar IJsland. Hier zijn een paar tips:

 • Reis in het laagseizoen (november tot maart). De prijzen voor accommodatie en activiteiten zijn in het laagseizoen veel lager dan in het hoogseizoen (juni tot augustus).
 • Koop je alcohol in de duty-free shop. Alcohol is erg duur in IJsland. Als je je alcohol in de duty-free shop koopt, kun je veel geld besparen.
 • Winkel niet bij 10-11. 10-11 is een van de duurste supermarkten in IJsland. Er zijn veel goedkopere supermarkten, zoals Bónus en Lidl.
 • Koop geen flessenwater. Het water in IJsland is van uitstekende kwaliteit. Je kunt het water gewoon uit de kraan drinken.
 • Profiteer van happy hour. Veel bars en restaurants in IJsland hebben happy hour met goedkopere drankjes en eten.
 • Eet buiten de deur tijdens de lunch. Lunchen is meestal goedkoper dan dineren in IJsland.
 • Gebruik de openbare wifi. Er is veel openbare wifi beschikbaar in IJsland, zodat je geen geld hoeft te betalen voor mobiel internet.
 • Kook zelf je eten. De prijzen voor eten en drinken in restaurants zijn hoog in IJsland. Door zelf te koken kun je veel geld besparen.
 • Koop houdbaar eten en leg deze in je auto of camper. Zo kom je minder in de verleiding om een impulsaankoop te doen.
 • Bespaar geld op iedere transactie door slim met wisselkoersen om te gaan. Je leest er meer over in onze blog over de IJslandse Kroon.
 • Vermijd dure hotels. Als je met een camper of auto reist, kun je overnachten op campings en zelf je eten koken. Dit is een veel goedkopere optie dan het boeken van hotels en het eten in restaurants.
 • Vergelijk prijzen voor vluchten, accommodatie en activiteiten. Er zijn veel verschillende aanbieders, dus het loont om de prijzen te vergelijken voordat je boekt. Wees vooral op tijd met boeken! Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper vaak.
 • Maak gebruik van gratis activiteiten. Er zijn veel gratis activiteiten te doen in IJsland, zoals wandelen, kamperen en zwemmen in de geothermische baden. Vermijd bijvoorbeeld toeristische plekken als de Blue Lagoon.
Gerelateerde berichten
IJsland

Seljalandsfoss: IJslandse waterval waar je achterlangs kunt lopen

Hoe heet die waterval waar je achterlangs kunt lopen? Nou, dat is dus Seljalandsfoss. Prachtige…
Lees verder
IJsland

Naar IJsland in september of oktober? Dit moet je weten!

Is IJsland goed te doen in september en oktober? Jazeker! Niet alleen is je reis een stuk goedkoper…
Lees verder
IJsland

Bezoek Krýsuvík en de Seltún Hot Springs: laat je verbazen!

Welkom bij het betoverende Krýsuvík en de Seltún Hot Springs, waar je kan kennismaken met het…
Lees verder