Nieuw-Zeeland

Waarom Cathedral Cove een must-visit is in Nieuw-Zeeland

Waarom Cathedral Cove een must-visit is in Nieuw-Zeeland

Cathedral Cove is echt een van de iconische bezienswaardigheden van het noorden van Nieuw-Zeeland en een absolute must-visit in The Coromandel. De Cathedral Cove is op het moment van schrijven alleen toegankelijk per boot, kajak of watertaxi. Cathedral Cove is een populaire toeristische bestemming, met jaarlijks 300.000 bezoekers.

Wandelen naar Cathedral Cove is (tijdelijk) niet mogelijk

Cathedral Cove Hahei gesloten vanwege stormschade

De wereldberoemde wandeling is al sinds juli 2023 niet toegankelijk vanwege stormschade. Op het moment van schrijven is er nog geen datum bekend wanneer dit opgelost wordt. Dit tot grote frustratie van de locals, zo vertelde ook Phil, B&B eigenaar van Hahei Bed and Breakfast (absolute aanrader!), waar wij 2 nachten bij sliepen.

In juli 2023 werd het pad naar Cathedral Cove gesloten nadat er schade was ontdekt aan een deel van het pad. De schade werd veroorzaakt door de erosie van de kliffen die het pad omringen. De kliffen zijn gemaakt van zandsteen, dat gemakkelijk erodeert door de werking van wind en water.

De autoriteiten hebben het pad gesloten om te voorkomen dat er nog meer schade wordt aangericht. Ze zijn momenteel bezig met het onderzoeken van de schade en het ontwikkelen van een plan om het pad te herstellen. Het is niet duidelijk wanneer het pad weer open zal gaan. De autoriteiten hebben gezegd dat het herstel enkele maanden of zelfs jaren kan duren.

Het pad is echt afgesloten, er is geen alternatief. Aan het begin van het pad vind je dan ook een bord met foto’s van de stormschade.

Tip: controleer via de website van de Department of Conservation of de route nu open is.

Cathedral Cove wereldberoemde uitzicht

Met de (speed)boot naar Cathedral Cove & meer

Gelukkig zijn er nog voldoende manieren om naar Cathedral Cove te gaan! De leukste manier is om dit met een (speed)boot te doen. Verblijf je rondom Whitianga? Dan is er een ruim aanbod aan boottochten te vinden.

 

Wij kozen voor de Hahei Explorer Cathedral Cove Boat Tour vanuit, je raadt het wel, Hahei. We verzamelden op het strand en gingen in een kleinschalige boot op pad.

tour-map-HAHEI-EXPLORER

Afbeelding via Hahei Explorer

Het grote voordeel van een boottocht? Je ziet nog veel meer dan alleen Cathedral Cove met een gids! De Hahei Explorer is een uur durende boottocht die tot 14 kilometer reist en bezoekers meeneemt naar de kusteilanden van het marinereservaat, riffen, gigantische zeegrotten en baaien, waaronder de wereldberoemde Cathedral Cove.

Boek je een tour vanuit Whitianga? Dan zal de boottocht iets langer duren, omdat dit iets verder weg ligt.

Als je veel mazzel hebt, spot je onderweg ook nog dolfijnen en misschien zelfs orka’s. Onze gids vertelde dat hij ongeveer 1 op de 30 boottochten iets weet te spotten. Dus verwacht hier ook weer niet te veel van.

Tip: trek een korte broek aan. Je moet door het water lopen om in de boot te komen. Laat ook je waardevolle spullen thuis. Deze blijven achter op het strand. Je mag geen tassen meenemen,

Bij slecht weer wordt de tour gecanceld en krijg je je geld terug.

Zeegrot Orua Sea Cave Cathedral Cove vanuit Hahei Nieuw-Zeeland

Je vaart ook naar de prachtige natuurverschijnselen als Blowhole en Orua Seacave

Orua Sea Cave is een prachtige natuurlijke formatie op het Coromandel-schiereiland in Nieuw-Zeeland. Het is een grote zeegrot. De grot is gevormd door een breuklijn die door het schiereiland loopt, en de golven hebben de rots in de loop van de tijd geërodeerd om een grote opening te creëren. De grot is ongeveer 30 meter lang en 12 meter hoog.

Wij zagen hier ook allemaal prachtige blauwe vissen zwemmen. Je kan er makkelijk met de boot in. Vanuit hier heb je het prachtige effect wat je ook vanaf het strand bij Cathedral Cave hebt. Alleen zal deze boottocht je niet bij Cathedral Cave laten uitstappen. Dit is dus je beste kans om een iconische foto te maken voor jezelf!

Blowhole in Coromandel - Cathedral Cove boottocht

Ook gaaf: Blowhole. De Blowhole is een natuurlijke formatie aan de noordkust van het Coromandel-schiereiland in Nieuw-Zeeland. Het is een grot die is uitgesleten in de kliffen door de kracht van de golven. Als de golven hoog genoeg zijn, kan het water door de grot heen worden gespoten, waardoor een spectaculaire waterstraal ontstaat.

De goedkoopste manier om bij Cathedral Cove te komen

Dat is nu duidelijk de watertaxi. Toch betaal je (op het moment van schrijven) $ 80,- retour per persoon. Dat komt neer op ruim € 45,- (afhankelijk van de wisselkoers). Voor 3 tientjes meer heb je dus al een (speed)boot. Meer informatie over de watertaxi vind je hier.

Liever een actieve tocht? Dan kan je ook de kajak nemen. Persoonlijk heb ik dit niet uitgezocht. Ik kan je dus geen concrete tips geven. Wel kan het in de zomer erg druk worden op het strand bij Cathedral Cove. Daar zijn geen faciliteiten. Zorg er dus voor dat je voldoende water en snacks mee neemt.

Slapen in Hahei

Hahei ligt het dichtste bij Cathedral Cove en is een vakantieoord voor Nieuw-Zeelanders. Wij waren hier in november 2023 en het was er toen behoorlijk uitgestorven: alle vakantiehuizen stonden leeg. In de zomervakantie (die begint vanaf de kerstdagen) zal dat compleet anders zijn.

Wij sliepen zelf in Hahei Bed and Breakfast van Phil & Sue. Dit was onze leukste B&B van heel Nieuw-Zeeland! Je wordt enorm gastvrij ontvangen en je bent letterlijk welkom in hun woonkamer. En het ontbijt… die was echt fantastisch! Niet voor niks krijgen zij een 9,7 op Booking.com.

Andere dingen om te doen in Hahei

  • De Hidden cove wandeling is een leuke wandeling om te doen. Je loopt een heuvel op voor fantastisch uitzicht.
  • Maak een strandwandeling bij zonsondergang. Je zal de zon niet aan deze kant zien opgaan (wel de zonsopgang!), maar het is alsnog heerlijk om hier een stuk te wandelen. Wij namen een salade mee en genoten hier van ons avondeten.
  • Ga een hapje eten bij The Church Bistro (luxer, reserveren noodzakelijk!) of The Pour House. Bij The Pour House kan je van alles krijgen. Van pizza tot fish & chips voor een goede prijs. Je bestelt bij de bar en ze brengen vervolgens het eten.
Nieuw-Zeeland PINS (1)

Nieuw-Zeeland in Google Maps

Wij maken je rondreis makkelijk door 170+ bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland met je te delen via Google Maps in een paar kliks.

€ 3,95

iDeal via mollie
Gerelateerde berichten
Nieuw-Zeeland

Fergburger Queenstown, de beste burger van Nieuw-Zeeland?

Wanneer je rond etenstijds door Queenstown wandelt gaat één ding je opvallen: je ziet nogal veel…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

11x mooiste bezienswaardigheden Noordereiland Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland biedt een prachtige mix van natuur en cultuur. Van prachtige…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

Milford Sound of Doubtful Sound - Welke is beter?

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn prachtige fjorden. Milford Sound en Doubtul Sound zijn hier…
Lees verder