Nieuw-Zeeland

Milford Sound of Doubtful Sound – Welke is beter?

Weerspiegeling-en-watervallen-in-Doubtful-Sound

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn prachtige fjorden. Milford Sound en Doubtul Sound zijn hier verreweg de bekendste van. Beiden liggen ze in het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland in de regio Fiordland op het Zuidereiland en beiden zijn goed te bereiken vanuit het plaatsje Te Anau. Maar moet je nu Milford Sound of Doubtful Sound bezoeken? Of gewoon allebei? Ik deel graag mijn ervaring van beide parken met je!

Welke is beter? Milford Sound of Doubtful Sound?

Milford Sound is een van Nieuw-Zeelands populairste bezienswaardigheden. Een van de belangrijkste reden: het is veel makkelijker te bereiken en een geweldige ervaring. Je kunt er met je eigen auto of camper inrijden, verschillende hikes maken, een cruiseboot nemen en genieten van de regenwouden van het Fiordland National Park. Er zijn tal van schilderachtige plekken langs de route en de smalle Homertunnel is ook heel bijzonder! Het is ongeveer 3 uur rijden van Te Anau naar eindpunt van Milford Sound. Dit is ook het punt waar de boottochten vertrekken van Milford Sound. Onderweg kan je al talloze stops maken.

Doubtful Sound is het diepste van de 14 fjorden in Fiordland. Het is drie keer langer en tien keer groter dan Milford Sound. De Maori noemen het Patea, wat “de plek van stilte” betekent. Doubtful Sound trekt véél minder toeristen, doordat je er alleen via een boottocht, bustocht en vervolgens weer een boottocht kan komen. Dat maakt Doubtful Sound ook veel mysterieuzer dan Milford Sound. Je vindt hier écht ongerepte natuur en absolute rust. Waar je in Milford Sound veel toeristen tegenkomt. Wel zijn de watervallen in Doubtful Sound minder spectaculair dan in Milford Sound.

Milford Sound vs Doubtful Sound: Voor- en nadelen

KenmerkMilford SoundDoubtful Sound
BereikbaarheidMakkelijk: met auto/camperMoeilijker: alleen met georganiseerde tour en langere reistijd (met mooie uitzichten)
DrukteDrukkerVéél minder druk
NatuurRegenwouden, watervallenRegenwouden, watervallen
VervoerEigen auto, camper of georganiseerde busrittenAlleen via een boottocht (georganiseerd)
WatervallenSpectaculairSpectaculair, maar Milford Sound is dramatischer
ErvaringenHikes, cruises, scenic routes om te rijdenBoottochten
TijdsbestedingDagtrip of langerDagtrip of Overnachtingscruise
KostenLagerHoger
MystiekMysterieusNóg mysterieuzer

Foto-impressie Milford Sound

Hieronder vind je een paar foto’s uit Milford Sound om zelf te oordelen. Het leuke aan Milford Sound is dat je heel veel tussenstops kan maken met de auto, een cruise kan boeken en ook verschillende hikes kan maken.

Powered by GetYourGuide

Foto-impressie Doubful Sound

Hieronder vind je een paar foto’s uit Doubtful Sound om zelf te oordelen. De stilte en de rust maakt Doubtful Sound werkelijk uniek in de wereld!

Hoe is het weer in Milford en Doubtful Sound?

In het kort: waarschijnlijk nat. Fiordland staat bekend om veel regen, maar het klimaat varieert flink tussen de twee plekken. Het regent er al gauw ruim 200 dagen per jaar. Maar juist deze regen zorgt voor de prachtige plaatjes: spectaculaire watervallen. Deze krachtige vertoning creëert soms het gevoel alsof de bergen ‘huilen’. Sommige watervallen in Milford zijn zelfs alleen aanwezig bij nat weer.

Moet ik in Queenstown, Te Anau of Milford Sound overnachten?

We raden aan om in Te Anau te overnachten voordat je Milford of Doubtful Sound bezoekt. In Milford Sound is vrij kamperen niet toegestaan en in Doubtful Sound kan je alleen overnachten met een cruise (daarvoor meer in deze blog).

De rit van Queenstown naar Milford Sound duurt zo’n 4 uur. Dan ben je wel bij het eindpunt van Milford Sound waar je al tal van mooie bezienswaardigheden tegengekomen bent. Alleen moet je Milford Sound ook weer uit. En de Homer Tunnel, waar je doorheen moet (zie foto bij foto-impressie Milford Sound), sluit ook ’s avonds.

Vanuit Te Anau is het minder dan 2 uur rijden naar het eindpunt van Milford Sound. Ook heb je meer mogelijkheden hebt om er op een minder druk tijdstip te zijn – een vroege ochtend of late middag cruise of kajaktocht laat je echt de ‘Sounds of Silence’ ervaren waar Milford Sound bekend om staat.

Als je wel in Queenstown wilt blijven, dan kun je ook kiezen voor een bustrip in combinatie met een cruise. Al zou ik lekker met je eigen auto of camper op pad gaan. Wél zou ik van tevoren een cruise boeken bij Milford Sound.

Het verdict: welke kies je?

Het obstakel voor Doubtful Sound is de reis. Maar de mystiek die er heerst, is dan weer magisch. Bij Milford Sound kan je fantastisch zelf je dag samenstellen én ook een boottocht boeken.

Heb je iets meer budget en tijd? Dan zou ik Doubtful Sound absoluut meepakken in je reisschema én ook Milford Sound bezoeken. Heb je beperkte tijd? Dan moet je Doubtful Sound misschien overslaan, want Milford Sound wil je absoluut niet missen.

Zowel Milford als Doubtful Sound zijn geweldig om te bezoeken. Welke Sound je ook kiest, het wordt zeker een hoogtepunt van je reis.

Gerelateerde berichten
Nieuw-Zeeland

Fergburger Queenstown, de beste burger van Nieuw-Zeeland?

Wanneer je rond etenstijds door Queenstown wandelt gaat één ding je opvallen: je ziet nogal veel…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

11x mooiste bezienswaardigheden Noordereiland Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland biedt een prachtige mix van natuur en cultuur. Van prachtige…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

Doubtful Sound cruise: boottocht door Nieuw-Zeeland's grootste fjord

In alle reisblogs zie je foto’s terug van het prachtige fjorden van Nieuw-Zeeland. Een Doutful…
Lees verder