Nieuw-Zeeland

Ruakuri Bushwalk: bos, natuurlijke tunnels & grotten in Waitomo

Ruakuri Bushwalk: bos, natuurlijke tunnels & grotten in Waitomo

De Ruakuri Bushwalk is een leuke en gevarieerde natuurwandeling in de Waitomo-regio op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Hoewel de Ruakuri Bushwalk slechts een 2 kilometer lange lus is, compenseert de afwisseling met grotten, natuurlijke tunnels, een prachtig bos en een adembenemende kloof de korte wandeling. En er is nog één verrassing als je ’s nachts terugkomt! Glow Worms verlichten dan het bos en creëren een magische, buitenaardse sfeer.

De Ruakuri-lus duurt ongeveer 45 minuten tot een uur om te wandelen. Het is een van de makkelijkste wandelingen in Waitomo en tevens de mooiste als je het ons vraagt! Je wandeling is daarom ook geschikt voor ieder niveau. Ook met kinderen is de wandeling prima te doen.

Wat te verwachten van de Ruakuri Bushwalk?

Ruakuri Bushwalk wandelen

Het pad is niet altijd moddervrij, maar kent onderweg ook juist hele mooie stukken. Al vrij snel loop je langs een prachtig gemaakte vlonder langs die je langs de kloof leidt. Je kunt de wandeling met de klok mee of tegen de klok in doen. Alle interessante stops zijn duidelijk aangegeven, zoals het uitkijkplatform voor de grot en de natuurlijke tunnel. Onderweg kom je ook wat kleine watervalletjes tegen. Absoluut de moeite waard zoals je wel ziet op de foto’s!

Een van de hoogtepunten van de Ruakuri Bushwalk is de Ruakuri Natural Tunnel. Dit is een kalkstenen boog die door duizenden jaren watererosie is ontstaan. Je kunt er doorheen lopen en natuurlijk een leuke foto maken. Je moet af en toe wel bukken om verder te komen.

Ook verderop loop je nog een grot in. Vanuit het plateau heb je magisch uitzicht op de grot.

Vervolgens kom je op een houten vlonderpad dat je langs de rand van de klif met het stromende water beneden leidt. Dit is een werkelijk magische plek met al het weelderige bos om je heen.

Je kan tussentijds een aantal keren links of rechts. Uiteindelijk kom je in dezelfde loop uit. Handig is om altijd één kant aan te houden.

Ruakuri Bushwalk - bos, natuurlijke tunnels en grotten in Waitomo - bomen

Spot ’s nachts Glow Worms bij de Ruakuri Bushwalk

’s Nachts krijgt de Ruakuri Bushwalk een magische, buitenaardse sfeer. Het bos wordt verlicht door duizenden glimwormen! Dit is een geweldig alternatief als je niet wilt betalen voor de begeleide Waitomo glimwormentour. Je kunt de wandeling ’s nachts zelf doen, neem gewoon een zaklamp mee en je komt niks tekort. De Glow Worms zitten in de grotten aan het plafond. En je kunt ze al binnen een paar minuten wandelen zien.

Helaas kwam het voor ons niet uit in onze planning, maar ik heb er prachtige blogs over gelezen op het internet. Dus als je de tijd hebt, zet ‘m zeker op je bucketlist!

watervallen Ruakuri Bushwalk wandelen

Hoe kom je bij Ruakuri Bushwalk?

De Ruakuri Bushwalk is gelegen in het Ruakuri Scenic Reserve, 2 km van de wereldberoemde Waitomo-grotten. Je kunt deze twee locaties dus perfect combineren tijdens een dagtrip glow worms spotten in Waitomo of Spellbound. Zodra je in Waitomo aankomt, volg je de borden naar de Ruakuri Bushwalk waar je een grote parkeerplaats kunt vinden. Er zijn ook picknicktafels die perfect zijn voor een picknick na de wandeling. Er zijn geen openbare toiletten beschikbaar, maar bij het bezoekerscentrum van de Waitomo-grotten wel.

Wanneer je hier overdag bent zul je verschillende groepen langs lopen die excursies maken door de Waitomo-grotten. Dit zijn tours die je uiteraard ook kunt boeken.

Meer grotten in het Waitomo-systeem

Naast de betoverende grotten van het Waitomo-systeem, wacht er nog meer avontuur in de buurt.

 • Waitomo Glowworm Caves
  Duik diep onder de grond in de Waitomo Glowworm Caves en zweef per boot door een zee van fonkelende glimwormen. Dit is dé toeristische attractie van Waitomo. Een rustigere optie is Spellbound. In deze blog vertel ik je meer over het verschil tussen Waitomo en Spellbound.
 • Ruakuri Cave
  Verken de mysterieuze Ruakuri Cave met zijn unieke spiraalvormige ingang en ontdek de geheimen van de kalkstenen formaties.
 • Aranui Cave
  Ga voor een intiemere ervaring naar de Aranui Cave, met prachtige stalactieten en stalagmieten. Voor een dosis spanning.
 • Cave World
  Kies voor een avontuurlijkere tour in Cave World, waar watervallen en glimwormen je gezelschap houden.
 • Mangapohue Natural Bridge
  Vergeet ook niet de adembenemende Mangapohue Natural Bridge te bewonderen, een natuurwonder gecreëerd door water in de loop der tijd. Deze is uitstekend te combineren met de prachtige Marakopa waterval.
Nieuw-Zeeland PINS (1)

Nieuw-Zeeland in Google Maps

Wij maken je rondreis makkelijk door 170+ bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland met je te delen via Google Maps in een paar kliks.

€ 3,95

iDeal via mollie
Gerelateerde berichten
Nieuw-Zeeland

Fergburger Queenstown, de beste burger van Nieuw-Zeeland?

Wanneer je rond etenstijds door Queenstown wandelt gaat één ding je opvallen: je ziet nogal veel…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

11x mooiste bezienswaardigheden Noordereiland Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland van Nieuw-Zeeland biedt een prachtige mix van natuur en cultuur. Van prachtige…
Lees verder
Nieuw-Zeeland

Milford Sound of Doubtful Sound - Welke is beter?

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn prachtige fjorden. Milford Sound en Doubtul Sound zijn hier…
Lees verder